Elätkö omannäköistä elämää?

08.01.2022

Vuoden vaihde on hyvä hetki katsoa taaksepäin mennyttä vuotta ja tutkailla vähän tulevaa. Näihin kumpaankaan aatokseen ei vaan sovi pysähtyä liian pitkäksi aikaa. Mennyt on mennyttä, eikä sille voi enää mitään. Tulevasta ei tiedä, mutta tulevaa täytyy sentään hiukan suunnitella. 

Jos jostain syystä ei näe itsellään tulevaisuutta, on tilanne huono. Muutaman kerran on näinkin käynyt, mutta onneksi niistä on selvitty ja henki edelleen pihisee. 

Näissä aatoksissa päädyinkin pohtimaan nykyhetkeä ja sitä, elänkö sellaista elämää kuin haluaisin? Melko lailla kyllä, mutta rahan puute tupaa haittaamaan elämästä nauttimista.

Tilanne on nyt kuitenkin mitä on ja siitä huolimatta yritän hyväksyä tilanteen, pohtia itselle tärkeitä asioita ja tavoitteita ja kurkottaa niitä kohti.

Voidaksesi elää elämääsi niin kuin itse haluat, on hyväksyttävä oma tilanteesi sellaisena kuin se on ja suunnattava arvojensa mukaan eteenpäin. Omien arvojensa mukaan eläminen on onnellisen elämän edellytys.

Tässä postauksessa kirjoitan arvoista ja arvojen mukaan elämisestä, hiukan myös itsensä hyväksymisestä.

Elätkö omannäköistä elämää?

Millaisia sitten ne omat arvot ovat? Miten voi tehdä arvojensa mukaisia tekoja?

Omia arvojaan pohtiessa kannattaa kysyä itseltään

  • mitkä asiat ovat minulle tärkeitä?
  • millaista elämää haluaisin elää?

Yleensä meille tärkeät asiat liittyvät terveyteen, hyvinvointiin, perheeseen, läheisiin ihmisiin, työhön, opiskeluun tai harrastuksiin. Kun pohdit omia arvojasi, todennäköisesti mietit juuri näitä, mutta omassa listassasi voi kärkipaikalle nousta jokin muukin asia.

Edellä mainittujen arvoalueiden kohdalla kannattaa jatkaa ajatusta pohtimalla, miten asiat olisivat silloin kun ne olisivat ihan parhain päin ja hyvin? Kun huomaat jonkin alueen olevan hyvin, voit olla tyytyväinen. Tähän ei tarvita lisäpanostusta juuri nyt, sillä sektorilla voit jatkaa nykymallilla ja keskittyä johonkin muuhun.

On myös syytä pohtia, ovatko arvot todella sinun omiasi. Joskus sitä nimittäin alkaa toteuttaa toisten ihmisten toiveita: joko alun perin hyvänä pyrkimyksenä tehdä toiselle hyvää tai pikkuhiljaa ajautuneena tekemään asioita, joita ei itse oikeastaan haluaisikaan tehdä.

On ihan ok pyrkiä elämään niin, että toisten on hyvä olla. Mutta jos tilanteessa itse voi huonosti, on muutoksen paikka. Viime kädessä sinä itse pidät omia puoliasi ja itsestäsi huolta, ei sitä kukaan muu tee. Ei läheskään yhtä hyvin kuin sinä itse.

Arvojen mukaiset teot:

sen jälkeen, kun olet listannut itsellesi tärkeät asiat, voit siirtyä pohtimaan arvojen mukaisia tekoja.

  • mitä minun pitäisi tehdä, jotta pääsisin lähemmäs omia hyvän elämän kriteereitäni?
  • mihin asioihin voin itse vaikuttaa?
  • mitä konkreettisia muutoksia voisin tehdä elämääni?

Arvojen mukaiset teot ovat isoja asioita, siksi ihan ensiksi kannattaa huomata jo nyt kunnossa olevat asiat. Ja olla niistä tyytyväinen, kiittää itseään.

Elämäänsä voi harvoin muuttaa kertarysäyksellä. Muutoksen tekemiseen kuluu nimittäin aikaa. Ne asiat, jotka vaativat muutosta, tarvitsevat toiminta- ja etenemissuunnitelman. Tarvitaan välietapit ja aikataulutus. Usein ei riitä viikko tai kuukausi, voi mennä vuosi. Tai useampi - tavoitteesta riippuen.

Muutokset pitää tehdä pienissä erin, mielellään yksi kerrallaan. Arvojen mukaiset muutokset ovat kuitenkin siitä mukavia, että tuloksia, hyvää mieltä ja lisääntyvää motivaatiota alkaa tippua pienissä erin jo matkan varrella.

Omien arvojensa mukaan eläminen ei tarkoita itsekkyyttä, vaikka äkkiseltään niinkin voisi kuvitella. Omien arvojen mukaan eläminen on paremminkin tavoittelua, joka onnistuu enemmän ja vähemmän. Enempään kannattaa pyrkiä. 

Jos arvojen mukainen tekosi liityy elämäntapoihin, voit lukea lisää täältä Miksi toisilla elämäntapamuutos onnistuu  paremmin kuin toisilla? Nämä kolme asiaa ovat onnistumisen edellytyksiä. 

Hyppy 90-vuotissynttäreillesi

Kuvittele olevasi 90-vuotias. Istut keinutuolissa villasukat jalassa. Mitä muistoja sinulla on? Minkälainen on eletty elämäsi? Vaihtaisitko jotain pois? Mitkä ovat olleet parhaat palat?

Todennäköisesti elämässäsi on ollut joitain ikäviä asioita. Mutta myös hyvää on ollut. Voitko 90-vuotiaana sanoa kokeneesi juuri niitä asioita, joita halusitkin? Se olisi tavoite.

Ja se tärkein. Onko sinulla keinutuolissa istuessasi hyviä asioita muisteltavana? Sellaisia kokemuksia, kuin vain sinä haluat itselläsi olevan?

Mitä voisit tehdä tänä vuonna ja tulevina vuosina, jotta voisit elää mahdollisimman paljon sellaista elämää, kuin sinä itse tahdot? Omannäköistä elämää vuonna 2022!

Herättikö tämä sinussa ajatuksia? Jos, niin jaa ystävällesikin: