Helppo tietoisen läsnäolon harjoitus
Silloin kun olin nuori – tässä muutamia vuosia sitten - korvalappustereot
oli uusi keksintö. Alettiin ihmettelemään, miksi blondi kulki läpyt korvillaan?
No tietysti siksi, että korvalapuista kuului " hengitä sisään, hengitä ulos".Tuolloin blondia vähän naureskeltiin, mutta nyt kaiken
väriset ihmiset kulkevat laput korvilla. Osalla on oikein kuulosuojainten
kokoiset ja osalla pienet napit.
Jotain siis kuunnellaan koko ajan. Omaa soittolistaa? Tehokkaat suorittajat kuuntelevat Podcasteja ja äänikirjoja kuntoillessaan tai vain siirtyessään paikasta A paikkaan B? Tai sitten pidetään vastamelukuulokkeita sitä varten, että ei kuultaisi juuri mitään?
Homma on nyt kuitenkin niin, että joskus ihmisen pitäisi osata olla vain oman itsensä kanssa. Pitäisi osata olla tietoisesti läsnä. Ilman että suorittaa yhtään mitään.
Kun huomaa missä on, mitä on ympärillä ja miltä tuntuu, rauhoittuu samalla mieli. Rauhallisessa ympäristössä paremmin, mutta kyllä kaupungin vilskeessäkin tuo onnistuu. Onnistuu myös kesken työpäivän, kun vain ottaa hetken itselleen.
Tässä jutussa opetan sinulle oman parhaan harjoitukseni. Ja suosittelen kokeileman sitä jo tänään.
Mitä hyötyä tietoisesta läsnäolosta on?
Tietoinen läsnäolo vähentää mielen ja kropan stressaantunutta olotilaa. Se helpottaa ahdistunutta mieltä ja auttaa murehtijaa. Se pehmentää kireitä lihaksia.
Tämän taidon osaaja huomaa ympäristöstä asioita, joita muut eivät huomaa. Hän myös muistaa havainnoimansa ja voi käyttää tätä myöhemmin hyödykseen.
Kaikista parasta on, että tietoisen läsnäolon harjoitus lisää itsemyötätuntoa ja asioiden hyväksymistä niin kuin ne ovat. Rauhoittaa mieltä ja vähentää turhaa tulevaisuuden murehtimista.
Tietoista läsnäoloa joutuu todennäköisesti harjoittelemaan ja vasta sen jälkeen osaa homman tiedostamattaan. Saattaa olla myös niin, että lukiessasi tämän tekstin loppuun, huomaat olevassa tässä hommassa nyt jo hyvä. Jotkut ovat luonnonlahjakkuuksia. Onneksi harjoittelemallakin voi saavuttaa tietoisen läsnäolon mustan vyön.
Helppo tietoisen läsnäolon harjoitus
1. Mene ulos luontoon. Sään mukainen vaatetus
mieluusti, sillä jos on hiki tai vilu niin homma ontuu. Märkänä tämä onnistuu
kyllä, mikäli ei palele samalla.Luonto voi olla kotipihassa, metsätiellä
tai puistossa
Se voi olla omalla parvekkeella tai kuistilla. Itse suosin koiran ulkoilutuslenkin maisemia, vaikka rautatieasemakin käy paremman puutteessa.
2. Sitten tarvitaan vähän aikaa. Ei saa olla koko ajan kiire jonnekin suorittamaan jotain. Jos on oikeasti kiire, pitää päättää lahjoittaa itselleen viisi minuuttia ja käyttää se tähän.
Viisi minuuttia lahjaksi itselleen ei mielestäni ole kiireessäkään liikoja vaadittu
3. Pysähdy tai kävele rauhallisesti. Hengitä syvään ja sitten ulos. Omaan tahtiin.
Huomaa kuinka ilma virtaa ja keuhkot täyttyy hapella. Verenkiertokin vähän paranee samalla. Tee pelkästään tätä muutamia hengenvetoja.
4. Kuulostele miltä tuntuu ihollasi: Puhaltaako tuuli kasvoihisi? Onko kylmä vai kuuma? Miltä tuntuu vaatteet ihoasi vasten? Miltä tuntuu maa jalkojesi alla? Tai sammaleinen kivi pyllysi alla?
5. Sen jälkeen katsele ympärillesi. Katso kauas ja sitten lähemmäs. Mitä näkyy?
Mitä kaunista, mitä värejä, mikä vuodenaika? Onko näky luonnon muovaamaa vai näkyykö ihmisen kädenjälki?
Mikäli olet ihmisten joukossa, havainnoi millaisia muita ihmisiä kulkee? Minne päin menevät, onko heillä kiire, minne mahtavat olla menossa? Katso kaikkea tätä sen enempää arvostelematta tai tuomitsematta yhtään mitään. Kunhan vain katsot ja huomaat.
6. Samalla muistat hengitellä sisään ja ulos ihan kunnolla. Että ilma virtaa ja veri kiertää.
7. Mitä ääniä kuuluu? Laulaako linnut, viheltääkö tuuli, kuuluuko liikenteen ääniä? Rapiseeko lehdet tai sora jalkojesi alla?
8. Miltä tuoksuu? Huomaako tuoksusta mikä vuodenaika on? Tuoksuuko järvi tai meri, sammalet, koivun lehdet tai puitu vilja.
Vai haiseeko kenties? Sekään ei välttämättä ole paha juttu. Bensa-asema, terassin tupakantuoksu tai pellolle levitetty lanta sopivissa määrin ei ole pahoja nekään. Ihmisen hajumuisti tuo meille kaikille erilaisia mielikuvatuntemuksia. Aiemmasta kokemuksesta riippuen jokaiselle omanlaisia.
Mutta jos pellolla haisee p#¤ka, jatkan kävelyä toiseen ilmansuuntaan…
9. Kesken kaiken tietoisen läsnäolon saatat huomata ajattelevasi ties mitä muuta. Sitten vaan siirrät ajatukset takaisin nykyhetkeen ja siihen kohtaan, mihin muistat jääneesi. Tai aloita alusta vetämällä syvään henkeä.
10. Lopuksi voit huokaista syvään ja jatkaa matkaasi. Huomaat, että rauhallinen mieli seuraa mukanasi ihan itsestään. Maailma on muuttunut pikkuisen paremmaksi paikaksi
Kun tekee tätä usein, oppii taitavammaksi. Kun osaa,
tietoista läsnäoloa voi tehdä pienessäkin välissä missä vaan.
Harjoittelemalla suorittajakin oppii lahjoittamaan itselleen
muutaman minuutin ihan omaa aikaa. Ja kuka muu on tuon ajan arvoinen enemmän
kuin sinä itse?
Lisää asiaa tietoisesta läsnäolosta voit lukea täältä: https://www.elintapaluotsi.fi/l/miksi-kannattaa-olla-tietoisesti-lasna-vai-paaseeko-helpommalla-kun-elaa-autopilotti-paalla/
Lisää harjoituksia löydät esimerkiksi täältä: https://oivamieli.fi/dashboard.php
Tykkään, jos jaat jutun ystävillesi. Alla olevat kuvakkeet auttavat siinä: