Kannattaako päikkärit ja osaatko ottaa avainunet?
Rakkaalla lapsella on monta nimeä: päikkärit, päiväunet, tirsat, nokoset, torkut, nokkaunet, avainunet, voimatorkut, powernapit. Tuo viimeinen tulee englannin sanasta Power nap.
Hyvän ovat englannin kieleen
keksineet, taidan jatkossa alkaa käyttää itse sitä. Tässä jutussa puhutaan kylläkin nyt avainunista.
Päikkäreitä ei kuitenkaan kannata nukkua ihan miten vaan. Ne pitää olla tietyn kestoiset ja ottaa tiettyyn vuorokaudenaikaan. Tässä jutussa kerron näistä asioista enemmän ja neuvon miten otetaan ns. avainunet. Ne ovat nimittäin muotia nyt.
Kannattaako nukkua päikkärit?
Päiväunia, niin kuin uniasioita muutenkin, tutkitaan aika paljon. On huomattu, että päiväunet edistävät aivojen toimintaa. Ne virkistävät, parantavat suorituskykyä ja oppimista. Myös muisti ja luovuus tykkäävät päivänokosista.
Pikaiset unet ja rentoutuminen rauhoittaa ja laskee stressitasoa. Päikkärit nukkunut ihminen on illalla mukavammalla tuulella kuin väsyneenä äksyilevä kaverinsa.
Tutkimuksissa on myös saatu viiteitä siitä, että nukkuminen päivällä voi alentaa verenpainetta ja vaikuttaa muutoinkin edullisesti sydänterveyteen.
Sellaisestakin on viitteitä, että säännöllisesti päiväunien ottaminen olisi hyödyllisempää kuin vain satunnaisesti torkkuileminen. Mutta tämä asia vaatii varmistuakseen vielä lisäselvittelyjä.
Täältä löydät lisää tietoa unesta. Unettomuus ja uni. Mitä jokaisen on hyvä tietää.
Osaatko ottaa avainunet?
Kaikki eivät nuku päiväunia. Eikä kaikkien tarvitsekaan. Mutta väsyneille ja edellisen yön huonosti nukkuneille päiväunet ovat paikallaan.
Paras kellonaika tirsoille on iltapäivä. Liian myöhään illalla niistä ei enää ole hyötyä. Päinvastoin, jos alkuillasta nukkuu, seuraavan yön yöunet häiriintyvät. Jonka jälkeen väsymyksen kierre onkin valmis.
Hyvien päikkäreiden virkistävä vaikutus alkaa melkein heti niiltä herättyä. Tätä lisävirkeyttä riittää semmoiset 2-5 tuntia. Juuri sopivasti illan ajaksi, mutta yöunet ja nukahtaminen ei kuitenkaan häiriinny.
Päiväunien kohdalla on tärkeää, ettet nuku liian kauan. Jos vetäiset parin tunnin tirsat iltapäivällä, niin uni ei tule illalla silloin kuin pitäisi.
Avainunilla varmistetaan, ettet nuku liian pitkään. Vaihtamalla herätyskello avainnippuun.
Näin otetaan avainunet:
- Ensin juot kupin kahvia. Juo kahvisi reippaasti tai rauhallisesti, ihan miten vaan, mutta tärkeää on, ettet unohdu lukemaan kännykästä päivän someviestejä eikä muutakaan. Kahvin virkistävä vaikutus alkaa nimittäin puolen tunnin sisään. Jos vetkuttelet nokosten kanssa, ehdit virkistyä kahvista ennen kuin pääset vaaka-asentoon
- Sitten vaakasuoraan sohvalle. Sänkyyn saakka ei kannata avainunien vuoksi mennä. Sängyssä saattaa tulla mieleen jäädä pidemmäksikin aikaa nukkumaan, mikä sitten taas sotkee tulevan yön unesi. Samaten jos nukut pitkään, jää suunnittelemasi iltahommat hoitamatta.
- Lepoasentoon mennessä ota avainnippu käteesi. Nippu on sopivan pieni ja kevyt, eikä sen pitäminen kädessä vaadi ylimääräistä ponnistelua.
- Jos et omista kunnon avainnippua tai se on liian suuri, voi laittaa kännykän hälyttämään 15 minuutin kuluttua.
- Rentoudu, nauti siitä, että ei tarvitse tehdä mitään. Ajattele, että tämä hetki on vain sinua itseäsi varten. Kukaan ei vaadi sinulta juuri nyt yhtään mitään.
- Kun avaimet tipahtaa kädestä, avaa silmät ja nouse ylös.
- Jos sattuu käymään (yleensä harvoin) niin, että et nukahdakaan, nouse arvioimasi 15 min kuluttua ylös ja ole tyytyväinen suoritukseesi. Rentoutuminen ja rauhoittuminen ovat joka tapauksessa vaikuttaneet positiivisesti vireystilaasi.
Jos olet pitkään nukkunut tarpeeseesi nähden liian lyhyitä yöunia, todennäköisesti herääminen avainten tipahdettua tuottaa haastetta. Tässä kohtaa on kovetettava mielensä ja ylös vaan. Avainunien venyttäminen nimittäin virkistää niin, että illalla ei tule uni. Seuraavana aamuna olet entistä väsyneempi ja ojasta allikossa.
Mikäli avainunien jälkeen et millään jaksa nousta ylös tai jos et yksinkertaisesti pärjää päivää ilman päiväunia, kärsit todennäköisesti univajeesta. Sen hoitona ei enää olekaan päivänokoset, vaan parempaan ja/tai pidempään yöuneen panostaminen.
Täältä löytyy asiaa univelasta: Jos nukkuu pers homeessa kaksi yötä, niin lähteekö univelka?
Kannattaa myös muistaa, että avainunet eivätkä muutkaan päivätirsat virkistä henkisesti uupunutta. Masentunutkaan ei virkisty päiväunilla, vaan tarvitsee muunlaista apua kuin nukkuminen.
On myös sellainen harvinaisempi unihäiriö kuin idiopaattinen hypersomnia, siihenkään ei avainunet auta tai voivat auttaa vain satunnaisesti.
Jos väsymyksen ja päiväunien tarve ilmaantuu ilman taustalla olevaa valvomista tai huonosti nukuttua yötä, voi syynä olla jokin sairaus. Tällöin on syytä mennä lääkäriin eikä venyttää päikkäreitä, saati sitten ottaa niitä useampia päivässä.
Kannattaako nukkua päiväunet?
Päiväunet kannattaa nukkua. Oikeastaan mahdollisuus päikkäreihin pitäisi kuulua kaikille, ikään ja sukupuoleen katsomatta.
Päiväunissa kaikista tärkeintä on oma tunne niiden tarpeellisuudesta. Väkisin ei kannata nukkua. Jos iltapäivällä tuntuu väsyneeltä, niin unet kannattaa ottaa. Jos nukut yösi hyvin ja riittävästi, päiväunille tuskin on tarvettakaan.
Ja mitä kahviin ja kofeiiniin tulee, niin avainunien takia ei tarvitse opetella kahvia juomaan. Jos nimittäin et ole kahvi-ihmisiä. Päiväunet virkistävät kyllä ihan ilman kahvikikkailuakin.
Yllä
olevasta painikkeesta voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen aina kun uusi blogi
julkaistaan. En lähettele muita markkinointi- tai myyntiviestejä enkä tuki
niillä sähköpostiasi
lähteitä:
Dhand, R., Sohal, H., Good sleep, bad sleep! The role of daytime naps in healthy adults. 2006. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17053484/
säännöllinen päikkäreiden ottaminen saattaa olla hyödyllisempää kuin satunnaisten: Lovato,N., Lack,L., The effects of napping on cognitive functioning. 2010. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21075238/
Jos tykkäsit, jaa kaverillesikin: