Mistä tiedät nukutko tarpeeksi?

01.07.2022

Oletko pohtinut, kuinka paljon unta oikeasti tarvitset? Tarvitsetko 6, 8 vai 10 tuntia? Useimmat meistä tarvitsevat unta 8-10 tuntia välissä per yö. Todellisuudessa tuo tuntimäärä vaihtelee jossain 5-12 tunnin välissä.

Nykyisin on alettu arvostaa riittävän unen merkitystä. Ja samaan aikaan meitä revitään joka suuntaan ja mistäs sitä sitten tingitään, jos ei unesta.

Tässä postauksessa on ensin tutkimustietoa ja lukuja suomalaisten nukkumisesta. Sen jälkeen kerron, mistä tiedät nukkkuneesi tarpeeksi. Lopuksi neuvon keinon, miten pystyt itse selvittämään oman unentarpeesi.

Miten suomalaiset nukkuvat?

FinTerveys 2017 -tutkimuksen* mukaan naiset nukkuvat keskimäärin 7 tuntia ja 24 minuuttia, kun taas miehet 7 tuntia ja 18 minuuttia yössä. Kyselyssä selvisi myös, että  selvästi yli puolella vastaajista uniaika vaihteli hieman vuodenajasta riippuen.

Omasta mielestään tarpeeksi nukkui 75 prosenttia vastaajista, miehet useammin kuin naiset. Tämä määrä on pienentynyt vuoden 2011 -tutkimukseen nähden.

Unettomuudesta oli viimeisen kuukauden aikana kärsinyt joka toinen mies ja naisista kolme neljästä. Määrä on varsin iso: yli kaksi miljoonaa täysi-ikäistä siis kieriskelee öisin unettomana!

Päiväväsymys on yksi nukkumisen laadun mittari. Jos kärsit unettomuudesta, uni on syystä tai toisesta huonolaatuista tai nukut liian vähän, olet päivällä väsynyt. Haittaavaa päiväväsymystä oli kokenut kolme neljästä aikuisesta.

Päivällä väsyneitä löytyy aikuisväestöstä 75%. Hiukan ristiriitaista on , että tuo määrä on päivällä väsynyt ja kuitenkin sama 75 % ihmisistä kokee nukkuvansa tarpeeksi. Voisi päätellä, että osa väsyneistä pitää tilannettaan normaalina sanoessaan nukkuvansa riittävästi päiväväsymyksestä huolimatta.  

Työikäisistä haittaavaa päiväväsymystä koki eniten 30-40 vuotiaat naiset. Virkeimmiksi itsensä tunsivat yli 60 v. miehet

Tutkimus ei selvitellyt päiväväsymyksen syitä, mutta käytännön järjellä ajatellen on helppo ymmärtää ainakin ruuhkavuosissa elävien naisten väsymyksen syitä. Mahtaako sitten yli 60 v miehet elää jo niin rentoa elämää, että unikin maistuu? Tämä jää tässä kohtaa arvailuksi.

Sitten on vielä semmoinen ryhmä, kuin alle kuusi tuntia yössä nukkuvat. Tämä ryhmä raportoitiin FinTerveys -tutkimuksessa erikseen, koska tuo määrä kertoo lyhytunisuudesta.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että valtaosalla alle kuusi tuntia ei ole riittävä unen määrä**. Alle kuusi tuntia nukkui miehistä 16% ja naisista 14 %. Viimeisen viiden vuoden aikana lyhytunisten osuus on hiukan pienentynyt.

Mistä tiedät nukutko tarpeeksi?

Oman unen tarpeesi pystyt arvioimaan päiväväsymyksen perusteella. Päivällä olet väsynyt, jos et saa tarpeeksi unta tai uni on huonolaatuista. Huonolaatuisen unen taustalla voi olla yölliset heräämiset, kivut, säryt tai sairaudet. Näihin laatujuttuihin en puutu tässä jutussa.

Jokainen on joskus päivällä väsynyt. Kun tiedät syyn ja pystyt korjaamaan univelan parina seuraavana yönä, ei päivän väsymyksestä kannata olla huolissaan. Elämä vaan joskus on.

Mutta jos olet aina päivällä väsynyt, eikä yösi täytä huonolaatuisen unen kriteereitä, niin silloin yksinkertaisesti nukut liian vähän.

Ihmisen pitäisi pystyä vaikuttamaan nukkumisaikansa määrään: kukaan muu kuin sinä itse ei vie aikuista ihmistä nukkumaan ja tule sanomaan montako tuntia juuri sinun pitää nukkua. Olet siis itse vastuussa unestasi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Unettomuus ja uni. Mitä jokaisen on hyvä tietää.

Miten selvität, nukutko tarpeeksi

Oman unentarpeesi saat selville nukkumalla. Mutta siihen ei riitä yksi eikä kaksikaan yötä. Jos olet jo kerryttänyt itsellesi univajeen, viikonlopun kaksi yötä riittää juuri ja juuri lataamaan itsesi sen verran iskuun, että pärjäät seuraavan viikon. Viikonloppu ei siis riitä unentarpeen selvittämiseksi.

Asian selvittämiseen vaaditaan ihan minimissään yksi viikko. Todennäköisemmin kaksi. Paras aika tähän on loma. Loma ilman isoja suunnitelmia kutsua ystäviä yökylään tai sukuloida ympäri Suomea kaikki kertyneet rästit.

Testaaminen tehdään nukkumalla.

  • mene illalla säälliseen aikaan nukkumaan, tarkoitus olisi testijakson aikana mennä joka yö kokolailla samoihin aikoihin petiin.
  • aamulla nukut niin kauan kuin nukuttaa.
  • Nouse aamulla ylös kun heräät. Älä jää loikoilemaan, lukemaan tai selaamaan kännykkääsi lakanoiden väliin.
  • Jos tarvitset seuraavana päivänä päikkärit, ne saavat kestää max 15. min
  • Kun päivät alkavat olla virkeitä etkä tarvitse päiväunia, olet peitonnut unirästit ja unentarve alkaa selvitä.

Testiin menee monta yötä, koska ensin sinun pitää nukkua univelat pois. Toisekseen joka yö ei ole kenelläkään hyvä yö. Pidemmällä aikajaksolla jää tilaa niille huonosti nukutuillekin öille.

Tämäkin voi olla hyvä tietää: Miksi uni ei tule, jos menee nukkumaan tunnin aikaisemmin kuin tavallisesti?

Kun tiedät oman unentarpeesi

  • Pystyt määrätietoisemmin järjestelemään asioitaan niin, että pääset illalla ajoissa nukkumaan.
  • Sinun on helpompi pitää nukkumisrutiinit aisoissa, kun tiedät mitä tuntimäärää tavoittelet.
  • Joskus voi viedä aikaa saada nukkumisasiat järjestykseen. Voit kuitenkin tehdä askelmerkit valmiiksi kohti parempaa nukkumista

Se tunne, kun ei ole päivällä väsynyt! Kun jaksaa ajaa työmatkat virkeänä! Kun aamulla ensimmäisenä ei tarvitse miettiä pääseekö tänään päikkäreille vai ei!

Suosittelen lämpimästi näkemään vähän vaivaa.

Yllä olevasta painikkeesta voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen aina kun uusi blogi julkaistaan. En lähettele muita markkinointi- tai myyntiviestejä enkä tuki niillä sähköpostiasi.

Lähteet: 

*FinTerveys 2017 -tutkimus on laaja kansallinen terveystarkastustutkimus, jota on tehty viiden vuoden välein vuodesta 1972. (Aiemmin nimillä FINRISKI ja Terveys 2000/2001 -tutkimukset). Tuloksia tarkastellaan yli 30 vuotta täyttäneiden osalta. Viime vuonna, 2022,kyseinen tutkimus taas uusittiin, mutta sen tuloksia ei vielä ole julkaistu https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/136223/Rap_4_2018_FinTerveys_verkko.pdf?sequence=1&isAllowed=y

**Hirshkowitz, M., Whiton, K., Albert, S., Alessi, C., Bruni, O., DonCarlos, L., Hazen, N., Herman, J., Adams Hillard, P., Katz, E., Kheirandish-Gozal, L., Neubauer, D., O'Donnell, A., Ohayon, M., Peever, J., Rawding, R., Sachdeva, R., Setters, B., Vitiello, M. ja Ware, J. (2015). "National Sleep Foundation's updated sleep duration recommendations: final report". Sleep Health 1.4. 

Jos tykkäsit, jaa ystävillesikin: