Ylistyspuhe kävelylle

18.03.2021

Helppo ja tuttu jokamiehen liikuntalaji - kävely - ansaitsee oman ylistyspuheensa. Kävelyä sopii harrastaa melkein missä vaan, varusteiden suhteenkaan se ei aseta suuria vaatimuksia. Se on ajasta ja paikasta riippumaton sekä turvallinen liikuntalaji. Kävely sopii perusliikunnaksi, mutta hiukan tuunaamalla siitä saa tehokasta kuntoliikuntaa. Aktiiviselle liikunnan harrastajalle kävely toimii palauttavana liikuntamuotona.

Kävely tekee hyvää sydän- ja verisuonielimistölle ja parantaa kestävyyskuntoa. Kun kävelee reippaasti niin, että hiukan hengästyy ja paita tulee nihkeäksi, tietää vauhdin olevan riittävää. Kannattaa myös muistaa, että kerätäkseen terveydelle hyviä vaikutuksia, ihmisen ei ole pakko juosta kieli vyön alla - jos ei tahdo.

Lihaskuntotreeniksikin kävely kelpaa, sillä kävellessä vahvistuu erityisesti pakara-, reisi- ja pohjelihakset. Kun kuljet epätasaisessa maastossa, myös selkä- ja vatsalihakset saavat osansa. Kävellessä lihasten aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuvat, mistä taas on apua lihas- ja nivelvaivoista kärsiville. Lisääntyvä aineenvaihdunta vaikuttaa positiivisesti myös energiankulutukseen sekä sokeriaineenvaihduntaan.

Kävely vaikuttaa positiivisesti tasapainoon, erityisesti jos lähtee välillä metsään, pururadalle tai yleensäkin tutusta reitistä poikkeavaan maastoon. Liikkuminen ja kuntoilu vaikuttaa positiivisesti mielialaan, raikas ulkoilma ja luonnon läheisyys tehostaa tätä mielialavaikutusta. Uni tulee helpoimmin ja unen laatu paranee, kun tekee päivällä reippaan kävelylenkin.

Jos maasto on haastava, kannattaa ottaa sauvat mukaansa. Sauvakävely on nimittäin toinen harrastamisen arvoinen laji ja melkein yhtä helppoa kuin tavallinen kävely. Jos on pitkään harrastanut kävelyä eikä saa siitä enää tehoja riittävästi, sauvakävelemällä saat paitasi selkämyksen taas nihkeäksi. Lisäksi sauvakävellessä treeniä tulee alaraajojen lisäksi käsiin, hartioihin ja selkälihaksiin. Jatkuvasti samoja reittejä kävellessä tai sauvakävellessä voi ikään kuin tottua maisemaan, jolloin vauhti hiipuu salakavalasti eikä paidanselkämys enää kastu. Tällöin auttaa pururata ja mäkisempien reittien etsiminen. Jos haluaa kiusata itseään maksimisykkeillä, niin on lähdettävä sauvojen kanssa mäkiseen maastoon. Hikilenkillä juostaan aluksi tasaiset pätkät ja kävellään ylämäet. Jos haluaa rääkätä itseään viimeisen päälle, niin sitten tietysti juostaan ylämäetkin.

Sauvakävely kadulla tai asfaltilla menee helposti sauvojen ulkoiluttamiseksi. Tämä liikuntalaji puoltaa puolensa vain silloin, kun sauvoja tarvitaan tasapainon vuoksi. Tai jos muuten ei pysty tai kaatumispelon vuoksi uskalla lähteä ollenkaan lenkille.

Varusteiden puolesta kävely on liikuntalajeista ihan paras. Kunnon jalkineet toki tarvitaan, mutta muuten saa vetää päällensä mitä tahtoo. Kävellä sopii niin vanhoissa vetimissä kuin viimeisen päälle teknisissä urheiluvarusteissa. Näin kevätliukkailla kannattaa muistaa nastakengät tai liukuesteet ja pimeällä kunnon heijastin.

Kun haluat halvalla hyvää, lähde kävelemään. UKK-instituutin sivuilta voit kerrata kävelyn terveyshyödyt ja löytyy sieltä sauvakävelytekniikan kertauskurssikin. Käy lukaisemassa - sen jälkeen on ihan pakko lähteä lenkille. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikuntalajit-ja-liikkumismuodot/kavely/

Lähteet:

Vasankari, Kolu (toim). 2018. Liikkumattomuuden lasku kasvaa - vähäisen fyysisen aktiivisuuden ja heikon fyysisen kunnon yhteiskunnalliset kustannukset https://tietokayttoon.fi/documents/10616/6354562/31-2018-Liikkumattomuuden+lasku+kasvaa.pdf/3dde40cf-25c0-4b5d-bab4-6c0ec8325e35/31-2018-Liikkumattomuuden+lasku+kasvaa.pdf?version=1.0&t=1522906611000

UKK-instituutti https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikuntalajit-ja-liikkumismuodot/sauvakavely/